Menu Sluiten

Orgelconcert Willeke Smits Leens

Orgelconcert Willeke Smits Leens

Orgelconcert Willeke Smits Leens

door
60 60 people viewed this event.

Concert op het Hinsz-orgel in Leens door Willeke Smits, organist Hooglandse Kerk te Leiden.

Aanvullende informatie

Registration email/URL - http://www.hinszorgelleens.nl

Toegang - € (standaard) 12.50

Verdere informatie

De Stichting Hinsz-orgel Leens heeft nooit een zomerconcertserie georganiseerd met alleen vrouwelijke organisten aan de klavieren van het Hinsz-orgel. Het waren vroeger alleen maar mannen die de (kerk)dienst uitmaakten. Sinds ongeveer halverwege de vorige eeuw kwam hier verandering in.

In Leens zoekt men de concertdames bewust op, maar in deze serie horen we er toevallig maar één: Willeke Smits, organist van de Hooglandse kerk van Leiden. Op orgel- en verdere kerkmuziek is zij zeer actief en heeft ze diverse cd’s uitgebracht. Op haar programma op het Leenster Hinsz-orgel speelt Smits werken van D. Buxtehude, J.S. Bach en J.A. Reincken. Het eerste en laatste werk is gecomponeerd op een zogeheten ostinate bas: de hele compositie ontvouwt zich op een steeds terugkerend thema in de bas. Van Buxtehude is dat de Ciacona in c en van Bach is dat de beroemde Passacaglia in dezelfde toonsoort. Dit soort werken zijn altijd in een driedelige maatsoort. En passacaglia betekent in het Spaans hanenpas. Verder speelt Smits van Bach een van de fraaie triosonates. Ook een modern werk horen we: Litanie van Jan Welmers. Passend gekozen om dit werk te spelen, want Welmers overleed maart jl. Hij heeft veel bijzondere orgelwerken nagelaten.

Meld u aan of bestel tickets via onderstaande link. Staat er geen link, dan is de toegang vrij of kunt u tickets aan de deur kopen. http://www.hinszorgelleens.nl →

 

Datum en tijd

23-07-2022 om 20:00

Deel dit bericht

Naar de inhoud springen