Menu Sluiten

Nieuws

SGO donateursdag 2024

Op 24 augustus houdt de Stichting Groningen Orgelland (SGO) een zogenaamde donateursmiddag. Alle donateurs van de SGO worden van harte uitgenodigd deze middag bij te wonen, maar,…. andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. De bedoeling van de middag is om de contacten tussen de Stichting (die in 2024 55 jaar bestaat) en de donateurs (en andere belangstellenden) te onderhouden en te versterken. Dat gebeurt met een muzikale middag in de kerk van het Pelstergasthuis in Groningen.

De organisten en klavecinisten Vincent van Laar en Pieter Dirksen zullen de middag verzorgen met als middelpunt de componist Matthias Weckmann wiens sterftejaar 350 jaar geleden wordt herdacht. Het klavecimbel en het orgel van de Pelstergasthuiskerk zullen worden bespeeld met werken van Matthias Weckmann en tijdgenoten. Ook is er een voordracht over leven en werk van Weckmann met ook aandacht voor zijn relatie met Johann Jacob Froberger en Constantijn Huygens.

Vincent van Laar
Pieter Dirksen

Matthias Weckmann (1616-1674) was een Duitse componist en organist uit de vroege barokperiode. Hij werd geboren in Niederdorla in Thüringen en groeide op in een muzikale omgeving. Weckmann staat bekend om zijn bijdragen aan de Noord-Duitse school, een stroming binnen de Duitse barokmuziek die ook veel raakvlakken heeft met de orgelcultuur in Groningen.

Weckmann kreeg zijn muzikale opleiding onder andere van Heinrich Schütz, een prominente Duitse componist uit dezelfde periode. Hij was ook organist in verschillende steden, zoals Dresden, Hamburg en Lübeck. Lübeck was destijds een belangrijk centrum voor muzikale activiteit en Weckmann werkte daar naast andere invloedrijke musici zoals Franz Tunder en Dietrich Buxtehude.
Belangrijk voor hem was de kennismaking met de klavecimbelvirtuoos Johann Jacob Froberger in de winter van 1649/50. Ze ondernamen een in die tijd gebruikelijke (muziek)wedstrijd en raakten goed bevriend. Froberger gaf Weckmann nader inzicht in de Zuidduitse stijl met zijn Franse en Italiaanse invloeden. Ook is de relatie tussen Constantijn Huygens en Froberger van belang. Zij voerden een vrij intensieve correspondentie. In 1655 werd Weckmann organist van de Hamburgse St. Jacobi kerk.
Weckmanns muziek kent veel aspecten maar ook met tegenstrijdigheden: weerbarstig, kunstig, lieflijk en visionair tegelijk. Het accent van de middag zal, gelet op de instrumenten, uiteraard meer op het kammermuzikale gedeelte van het muzikale oeuvre van Weckmann liggen.

Evenement: Donateursmiddag SGO
Wanneer: 24 augustus 2024
Plaats: Pelstergasthuis kerk, Pelsterstraat 39, 9711 KH Groningen
Tijd: 13.00 – (plm) 16.30 uur
Entree: gratis voor SGO donateurs, € 10,– voor belangstellenden (tenzij men SGO donateur wordt)