Menu Sluiten

NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer

door
20 20 people viewed this event.

Slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 verzorgd door het NDR Vokalensemble onder leiding van Klaas Stok. Met werken uit de bloeitijd van de Hanzesteden. Pieter-Jelle de Boer bespeelt het Martiniorgel.

Aanvullende informatie

Toegang - € (standaard) 34.50

Verdere informatie

In het slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 brengen het NDR Vokalensemble en organist Pieter-Jelle de Boer o.l.v. dirigent Klaas Stok vocale en orgelmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw, met een hoofdrol voor onze eigen grootmeester uit die tijd: componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck.

Jan Pieterszoon Sweelinck (1567-1621) wordt nog steeds gezien als een van de grootse componisten die ons land voortbracht. Zijn beeltenis prijkte op ons papiergeld – het biljet van 25 gulden – en het beroemde Amsterdamse Conservatorium is naar hem vernoemd. Vanaf zijn vijftiende tot zijn dood op 59-jarige leeftijd was hij organist van de belangrijkste kerk in Amsterdam: de Oude Kerk. En zijn faam én invloed reikte verder dan Nieuweschans; via zijn leerlingen stond Sweelinck aan de basis van de zogeheten Noord-Duitse orgelschool, een periode waarin componisten als Buxtehude en later Bach tot bloei kwamen.
Voor dit concert dook dirigent Klaas Stok in de schatkist van Sweelinck en plukte daar enkele juweeltjes uit, die hij met zijn Hamburgse ensemble in de Martinikerk laat horen.

Op het Martiniorgel speelt Pieter-Jelle de Boer naast Sweelinck ook werken van Jacob Praetorius, Matthias Weckmann en Arvo Pärt.

Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met SPOT-Groningen.

 

PROGRAMMA

koor
Jan Pzn. Sweelinck (1562-1621) –
– Miserere mei. Domine
– Magnificat

orgel
Jacob Praetorius II (1586-1651) – Magnificat Quarti Toni (drie verzen)

koor
Arvo Pärt (*1935) – Da pacem Domine
Jan Pzn. Sweelinck – De profundis

orgel
Arvo Pärt – Pari intervallo

koor
Jan Pzn. Sweelinck – Psalm 42


PAUZE


orgel

Matthias Weckmann (1616-1674) – Fantasia in d

koor
Jan Pzn. Sweelinck –
– Canticum nuptiale: sponse musarum
– Tu as tout seul, Jan

Arvo Pärt – Summa

orgel
Jan Pzn. Sweelinck – Hexachord fantasie

koor
Jan Pzn. Sweelinck –
– Psalm 9
– Psalm 122
– Psalm 150

 

Schnitgerfestival 2023
Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.

Meld u aan of bestel tickets via onderstaande link. Staat er geen link, dan is de toegang vrij of kunt u tickets aan de deur kopen. https://schnitgerfestival.nl/evenement/ndr-vokalensemble-en-pieter-jelle-de-boer/ →

 

Datum en tijd

22-10-2023 om 15:00

Deel dit bericht