Welkom


 
'Stichting Groningen Orgelland' is de uitdrukking voor een bijzonder fenomeen. Steeds meer mensen beseffen dat nergens ter wereld een zo grote schat aan orgels in een geografisch klein gebied als de provincie Groningen aangetroffen wordt. Een schat die niet alleen in aantallen kan worden uitgedrukt, maar vooral ook in de kwaliteiten van de afzonderlijke instrumenten in hun bouwwijze, klank, de staat van bespeelbaarheid en de grote mate van authenticiteit van de vele oude tot zeer oude orgels, die zich daaronder bevinden. Een vrijwel volledig overzicht van de orgelbouw van ca. 1500 tot heden is er te vinden.
Volg Stichting Groningen Orgelland op Facebook           

Orgelconcours 2019

Voor opgave en informatie klik hierSGO- Jubileum Orgelreis 2019 Arp Schnitger (1648-1719)

Voor opgave en informatie klik hier
300 jaar Schnitger – Groningen Orgelzomer 2019

2019 is een Schnitgerjaar, want op 28 juli is het 300 jaar geleden dat de grote orgelbouwer overleed. Een herdenkingsjaar dus, en dat betekent extra veel aandacht voor… 
de persoon Arp Schnitger, 
voor de orgels die hij ontwierp en bouwde in Groningen 
       en voor alle prachtige muziek die er al meer dan drie eeuwen op         gespeeld wordt. 

En dat een hele Groninger orgelzomer lang! 

Samenwerking
Want in een krachtige coproductie organiseren de drie stichtingen Orgelland Groningen (die zelf dit jaar 50 jaar bestaat), Orgelstad Groningen en Erfgoedpartners samen met alle orgelcommissies in stad en regio een hele reeks aan feestelijke muziekevenementen die gezamenlijk vallen onder de klinkende naam ‘Groninger Orgelzomer 2019’. 

Een orgelzomer die begint op 29 juli – een dag na Schnitgers sterfdag – met een bijzondere vergadering in de Der Aa-kerk en eindigt op 20 oktober met het spetterende slotconcert van het Schnitger Festival dat ook dit jaar weer georganiseerd wordt. 

Het programma? Hier is alvast een tipje van de sluier
  • Schnitger meets… een SGO jubileumweek vol ontmoetingen, masterclasses, concerten en excursies van 29 juli t/m 7 augustus;
  • De meerdaagse orgelexcursie naar Noord-Duitsland van 23 sept t/m 28 september;
  • Een amateur-orgelconcours op 12 oktober;
  • Het Schnitger Festival! van 16 t/m 20 oktober.

Een fonkelnieuwe website
Meer informatie over de Groningen Orgelzomer 2019 is binnenkort te vinden op de fonkelnieuwe website www.orgelzomer.nl