5-daagse orgelreis 2018


SGO-Orgelreis 2018 : De Zuidelijke Nederlanden en Vlaanderen

Het was de wens van veel deelnemers van de orgelreis 2017 om eens richting de Zuidelijke Nederlanden en Vlaanderen te gaan.
De SGO heeft samen met Sietze de Vries en adviezen van Etienne de Munck, orgelmaker in Vlaanderen, deze 5-daagse orgelreis 2018 uitgestippeld.

Het programma:
Dag één willen we orgels bezoeken in Boxtel in de Sint-Petrusbasiliek waar het Smits-orgel (1842) staat. Hilvarenbeek de Sint-Petrus Bandenkerk met het Bernard van Hirtum-orgel (1840) en naar Diessen de Sint-Willibrorduskerk waar ook een van Hirtum-orgel (1859/1860) staat .
We overnachten in Gent in hotel Novotel Gent Centrum vandaar uit gaan we Vlaanderen in.


Hilvarenbeek B.P van Hirtum-orgel (1843)


Dag twee hopen we Gent te gaan bezoeken. We gaan in ieder geval kijken naar de fronten van de  OLV St Pieterskerk, St Niklaas kerk, St Baafskathedraal en luisteren naar het Romantische Forrest-orgel in de Augustijnerabdij en het nieuwe 17e eeuws barokorgel van Couvreur en Decrourcelles uit 1990 in de St Pauluskerk. Na de vrije lunch gaan we in de middag het orgel in Slypskapelle (Berger 1760) en Haringe (Lambertus Benoit van Peteghem 1778) bezoeken.


          
                                                                                                                                                                    

Dag drie bezoeken we Ninove , OLV-Hemelvaart (Forceville 1728) en rijden daarna door naar Belsele (P. van Petegem 1784).
Aan het eind van de dag gaan we naar Antwerpen naar de Kathedraal van Antwerpen (Pierre Schyven-orgel 1891 in een 17e-eeuwse kast).

Dag vier bezoeken we de orgels in Grimbergen (Abdij), Idegem ( Coppin 1763), Gijzegem (Van Peteghem 1775/1776) en Landskouter ( Van Peteghem).

Dag vijf bezoeken we Sint-Niklaas (o.a Flentrop rondom de eeuwwisseling) We willen de orgelreis afsluiten op  het Spaanse orgel uit Tarragona, in de kapel van Gaverland . Dit orgel werd in 1970 door orgelbouwer De Graaff overgebracht. Volledig origineel met 3 kletterende trompetten in chamade.

De SGO biedt u deze vijfdaagse reis aan voor € 625.- per persoon, en voor donateurs € 595.- per persoon. Toeslag éénpersoonskamer € 230.-
Hierbij is inbegrepen 4 hotelovernachtingen in het centrum van Gent op basis van half pension (zoals gebruikelijk uitgebreid ontbijt en 's avonds een goede warme maaltijd), orgeldemonstraties en bespelingen, uitgebreide verzorgde brochure en comfortabele busreis. 
Niet inbegrepen annuleringsverzekering. 

De reis vindt plaats van dinsdag 18 september tot en met zaterdag 22 september 2018.
We starten om 7.30 uur vanuit Groningen en afhankelijk van de deelnemers is er een opstapplaats (langs de route)in het midden van het land. We hopen omstreeks 19.00 uur terug in Groningen te zijn.

De reis staat onder artistieke leiding van Sietze de Vries die wordt geassisteerd door Pim Schipper en Sander Booij (orgelmakers en organisten).

De logistieke organisatie van de reis is in handen van Ard Lukassen en Hilda Rodenboog.
Voor meer info kunt u contact opnemen met hildarodenboog@gmail.com of secretaris@groningenorgelland.nl

Hieronder kunt u zich aanmelden