Menu Sluiten

Marktconcert door Vincent Hensen-Oosterdijk

Marktconcert door Vincent Hensen-Oosterdijk

door
3 3 people viewed this event.

Het marktconcert dankt zijn naam aan de warenmarkt die elke zaterdag rondom de Nicolaïkerk wordt gehouden. In dit concert speelt Vincent Hensen-Oosterdijk werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Aanvullende informatie

Toegang -

PROGRAMMA

Werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Praeludium und Fuge in a-moll, BWV 543
Het Prealudium begint met de Octaaf 4′ van het Hoofdwerk. Naarmate de muziek voller wordt, wordt de registratie dat ook. In de Fuga klinkt het thema eerst alleen in de sopraan, waarna het ook één voor één ingezet wordt door de drie andere stemmen. De afsluiting is groots en dramatisch, waarbij het volledige orgel in het vlugge slot tot klinken komt.

Drie koraalbewerkingen uit het Leipziger Originalhandschrift:
– Trio super ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ BWV655
– ‘An Wasserflüssen Babylon’ à 5 parti con 2 tastiere e pedale doppio BWV 653a
– ‘Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist’ in organo pleno con pedale obligato BWV 667
De drie koraalbewerkingen zijn allemaal anders van vorm. De eerste ‘Herr Jesu Christ’ is een trio, waarbij de afzonderlijke delen van het Hinsz-orgel fungeren als drie autonome stemmen. Met lange noten wordt aan het einde van het stuk de melodie in het pedaal gespeeld (de laagste tonen). In ‘An Wasserflüssen Babylon’ klinken in het Hoofdwerk en Pedaal (met beide voeten tegelijk) vier stemmen tegelijk. Op het Rugwerk wordt de melodie versierd gespeeld. Bij ‘Komm, Gott, Schöpfer’ klinkt het lied eigenlijk twee keer achter elkaar: eerst in de hoge stem, daarna in het pedaal, met de kenmerkende Bazuin.

Canzona BWV 588
Een Canzona is eigenlijk een hele oude vorm, die bedoeld is voor een klein koor. Bach gebruikt deze vorm, maar verheft deze boven wat zingbaar is. Een zacht, maar heel boeiend stuk.

Allabreve BWV 589
De Allabreve klinkt tot slot met een volle registratie, maar zonder Trompet. Dit geeft de zo herkenbare klank van het Hinsz-orgel. Het stuk is als een groot motet en komt, via allerlei toonaarden, tot een vreugdevol slotakkoord.

Meld u aan of bestel tickets via onderstaande link:

 

Datum en tijd

07-08-2021 om 11:30 to
12:00

Deel dit bericht

Skip to content