Menu Sluiten

Inlooporgelbespeling Liudgerkerk: Rolf Wassens

Inlooporgelbespeling Liudgerkerk: Rolf Wassens

Inlooporgelbespeling Liudgerkerk: Rolf Wassens

door
6 6 people viewed this event.

Ook dit jaar zullen er, zoals vanouds, in juni en juli elke zaterdagmiddag weer gratis toegankelijke orgelbespelingen plaatsvinden. De concerten starten elke keer om 16:00 uur en duren ongeveer één uur. De derde orgelbespeling in de reeks wordt verzo…

Aanvullende informatie

Registration email/URL -

Toegang -

Verdere informatie

Ook dit jaar zullen er, zoals vanouds, in juni en juli elke zaterdagmiddag weer gratis toegankelijke orgelbespelingen plaatsvinden. Dit alles natuurlijk onder voorbehoud i.v.m. mogelijke coronamaatregelen. De concerten starten elke keer om 16:00 uur en duren ongeveer één uur.

De Kerk
De éénbeukige kerk uit de late dertiende eeuw is eigendom van de St. Oude Groninger Kerken. Het interieur is grotendeels 19e eeuws, maar er zijn ook oudere onderdelen zoals de herenbanken en de kansel (beiden 18e eeuw). De karakteristieke 17e_eeuwse avondmaalstafel met bijzondere vogelkoppige poten in Lodewijk XIV stijl is in 2014 weer zorgvuldig gerestaureerd.
De forse toren en de westgevel werden in 1751 herbouwd,  nadat de oorspronkelijke toren in 1738 was ingestort. Beneden in de toren staan tegen de linkerwand een grote zerk uit 1538 en een 12e- of 13de-eeuwse sarcofaagdeksel van Bremer zandsteen, versierd met zonneraderen.

Het orgel
Gebouwd in 1809 door Lambertus van Dam (1744–1820, leerling van Albert Antoni Hinz), in 1834 uitgebreid met een bovenwerk. O.a. de karakteristieke Vox Humana, en de lieflijke en intieme fluiten van zowel hoofdwerk als bovenwerk zijn de moeite van het beluisteren waard.
In 1867 voerde Petrus van Oeckelen een grondige opknapbeurt uit, waarbij o.a. het orgelfront van nieuwe frontpijpen werd voorzien. Ook werden toen de drie bas-reliëfs op het orgel aangebracht, voorstellende Geloof, Hoop en Liefde.
In 1986 is het orgel, dat toen grotendeels onbespeelbaar was, onder regie van Klaas Bolt grondig onder handen genomen door orgelbouwer Mense Ruyter.
In 2019/2020 werd het orgel opnieuw aan een grote onderhoudsbeurt onderworpen.

Het speelschema is als volgt

  • 17 juni: Rolf Wassens
  • 24 juni: Ties Wildeboer
  • 1 juli: Jan van der Wal
  • 8 juli: Albert Viersen
  • 15 juli: Jacob Rozema
  • 22 juli: Brenda Baron
  • 29 juli: Hans Beek

Meld u aan of bestel tickets via onderstaande link. Staat er geen link, dan is de toegang vrij of kunt u tickets aan de deur kopen.

 

Datum en tijd

17-06-2023 om 16:00

Deel dit bericht

Naar de inhoud springen