IMOCG concert Leo van Doeselaar
In deze week van de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) zijn er naast het orgelconcours verschillende concerten. In dit tweede concert speelt de bekende organist Leo van Doeselaar op het in 2017 voltooide barokorgel in de Lutherse…
Aanvullende informatie
Toegang - € (standaard) 20.00
Verdere informatie
PROGRAMMA
John Stanley (1713-1786)
Concerto in A op.10, nr. 5: allegro – (adagio) – minuet
Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Sonate in C HWV 365: larghetto – allegro – larghetto – a tempo di gavotti – Allegro
Joseph Haydn (1732-1809)
Concerto in D, Hob.XVII:2: allegro moderato – adagio – allegro
P A U Z E
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Trio Sonata V in F BWV 529: allegro – largo – allegro
(bewerking van Trio Sonate V in C voor orgel)
Georg Friedrich Händel
Concerto in Bes, op.4, nr. 6 HWV 294: andante allegro – larghetto – allegro moderato
UITVOERENDEN
Leo van Doeselaar – orgel
Heiko ter Schegget – blokfluit
LUTHERS BACH ENSEMBLE
Joanna Huszcza – viool 1
Noyuri Hazama – viool 2
Isabel Franenberg – altviool
Anne-Linde Visser – cello
Silvia Jiménez Soriano – violone
Sigrun Lefringhausen – blokfluit
Leo van Doeselaar is organist, pianist en fortepianist. Hij heeft een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen- en buitenland en is een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt Van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld- en geluidsproject ‘All of Bach’. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam verzorgde hij wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm. Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen.
In 1981 voltooide Heiko ter Schegget (1958) zijn studie blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Leo Meilink en Marion Verbruggen. Zijn blokfluitspel getuigt van de liefde voor het zingen: de vele klankkleuren die zangers kunnen maken hebben hem volhardend laten zoeken naar de verschillende kleuren op de blokfluit.
Als solist en orkestlid concerteert hij in vele landen van Europa, Amerika, Japan en Israël met ensembles en orkesten zoals de Nederlandse Bachvereniging, ‘The Amsterdam Baroque Orchestra’ o.l.v. Ton Koopman en ‘Les Talens Lyriques’ o.l.v. Christophe Rousset.
Hij werkte mee aan vele cd-producties, o.a. de opnames van de complete Bach cantates o.l.v. Ton Koopman, en nam ook verschillende solo cd’s op. Sinds 1987 doceert hij blokfluit en kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium. Tevens is Ter Schegget een veelgevraagd docent voor cursussen en masterclasses, onder meer in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Estland, Japan en Israël.
Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het LBE is het enige Oude Muziekensemble in Noord-Nederland met een orkest en twee koren, een kleinkoor en een projectkoor. In de afgelopen jaren wist het LBE een kern van buitengewoon goede instrumentalisten aan te trekken. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven. Oprichter en artistiek leider van het LBE is Tymen Jan Bronda, cantor-organist van de Lutherse Kerk Groningen.