Orgelconcours 2014


ORGELCONCOURS VOOR AMATEURORGANISTEN 2014 TE LEENS


Op zaterdag 25 oktober j.l. werd voor de 27e keer het orgelconcours voor amateurorganisten van de Stichting Groningen Orgelland (SGO) gehouden. Het evenement vond plaats op het fameuze Hinsz orgel.
Aan het concours in de Petruskerk deden dit jaar 23 deelnemers mee. Alle kandidaten speelden in de voorronde een programma van maximaal tien minuten.

 
De jury, bestaande uit Theo Jellema, Gerben Mourik en Pieter Pilon wees drie finalisten aan die in dezelfde volgorde speelden als hun uiteindelijke rangschikking. Als eerste speelde Tobius Groeneveld uit Ureterp met een vertolking van Praeludium en Fuga a-moll BWV 543 van Bach en hij behaalde de derde prijs. Daarna speelde Niels Jan van der Hoek uit Ridderkerk met ‘Wie soll ich Dich empfangen’ (Vorspiel 1) van Ernst  Pepping en daarna het Preludium en Fuga in G BWV 550 van Bach. Hij sleepte de tweede prijs binnen en tenslotte wist Christian Drost uit Dalfsen met Bachs ‘An Wasserflüssen Babylon’ BWV 653 en ‘In dir ist Freude” BWV 615 de eerste prijs te winnen. 


Op deze foto alle deelnemers, rechts de driekoppige jury.
 
De prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde voor cultuur van de provincie Groningen, Bote Wilpstra. Alle deelnemrs van het concours kregen daarna van de jury te horen wat hun sterke punten waren en welke punten van hun vertolking nog aandacht behoefden. Een opname van de finale hoort u hier.

Tobius Groeneveld - Praeludium en Fuga a-moll BWV 543 van Johann Sebastian Bach
Niels Jan van der Hoek - Wie soll ich Dich empfangen (Vorspiel 1) van Ernst  Pepping
Niels Jan van der Hoek - Preludium en Fuga in G BWV 550 van Bach
Christian Drost - An Wasserflüssen Babylon BWV 653 van Bach
Christian Drost - In dir ist Freude BWV 615 van Bach