Nieuws
De Groninger Orgelagenda 2017 is uit!Klik hier om de agenda te downloaden

klik hier om de orgelagenda aan te vragen

Groninger Landadel belicht

Samenwerking tussen culturele organisaties in Groningen
om de belangrijke rol van de Groninger Landadel in de provinciale cultuurhistorie gezamenlijk te presenteren.

Borgvrouwe terug op Verhildersum.
Borgvrouwe Anna Habina Lewe is even terug geweest in Leens om de bijna driehonderdjarige band tussen het Hinsz-orgel in de Petruskerk en de borg Verhildersum te bevestigen.
Het was vrijdag 6 november op de borg Verhildersum een zeer bijzondere dag. Op de borg werd een eeuwenlange traditie hersteld. Dat gebeurde met een concert in de grote zaal van de borg, waar de familie van Starkenborgh uit een schilderij van 3 bij 4 meter uit ca. 1670 toekeek en tot grote verbazing van de aanwezigen Anna Habina persoonlijk de ruimte binnenstapte om het bestuur van de Stichting Verhildersum en het bestuur van de Stichting Hinszorgel Leens welkom te heten. Ook had ze de beroemde orgelmaker Hinsz uitgenodigd om bij het evenement aanwezig te zijn. Een oude droom van beide besturen is nu gestart. De droom dat vanuit Leens (borg en orgelcultuur) in de hele provincie instanties op het gebied van de cultuur rondom kloosters, borgen, kerken en orgels de handen ineen gaan slaan. Dat doen ze vanuit het idee dat de Groninger landadel vanaf 1650 tot aan de Franse Revolutie een allesbeheersende rol heeft gespeeld op het Groninger platteland. Deze bepaalde het culturele, het religieuze en het economische leven. Wil je iets van Groningen begrijpen, dan moet je kennis hebben van de belangrijke ontwikkelingen in de borgentijd. Initiatiefnemers zijn dus beide stichtingen die stap voor stap de komende jaren de initiatieven gaan vormgeven. Ook de Stichting Groningen Orgelland heeft zich inmiddels aangesloten met haar expertise. Het jaar 2017 zal in het teken staan van 50 jaar orgelconcerten in Leens. In 2019 hoopt de Stichting Groningen Orgelland te vieren dat ze vijftig jaar geleden werd opgericht en de 300ste sterfdag van Schnitger te herdenken. Nu al worden er pogingen in het werk gesteld om het hele ouvre van Schnitger op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Bij Schnitger denken we aan het orgel-juweel in het kerkje in Mensingeweer, maar ook aan de borg Dijksterhuis in Pieterburen, de Menkemaborg in Uithuizen en de connectie met het prachtige Schnitger-orgel in die plaats.

De bewoners van Verhildersum waren muziekliefhebbers, net als de bewoners van de andere borgen.
Dat wil het genoemde samenwerkingsverband in 2017 tot ver over de provincie- en landsgrenzen laten zien en horen. De Stichting Hinszorgel Leens heeft een historisch secretaire-orgel aan de borg Verhildersum in bruikleen gegeven en Sietze de Vries aangesteld als artistiek leider van de muzikale projecten in deze samenwerking. Tijdens de presentatie heeft hij een tipje van de plannen opgelicht, waarna het tijd was voor muziek!
Op de borg werd - net als vroeger - onder toeziend oog van de familie van Starkenborgh op hoog niveau gemusiceerd door het ensemble Recordare, met Peter van der Zwaag op het borgorgel, Eran Waisenblum op blokfluit en Oscar Verhaar, countertenor. Ze brachten muziek van Telemann, Bach en Handel ten gehore.
Een prachtige start van een nieuwe samenwerking!

Leens, Albert Rodenboog


Kamerconcert in de borg Verhildersum

Van links naar rechts:
Oscar Verhaar; countertenor
Eran Waisenblum; blokfluit
Peter van der Zwaag; orgelHier kunt u foto's downloaden:

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Hier kunt u het concertprogramma bekijken:

Programma Ensemble Recordare

Klik op onderstaande links om de muziek te beluisteren:

Georg Philip Telemann - Kantate 'Es ist um aller Menschen Leben', TWV 1:514

Telemann - 4 Fugen

Johann Sebastian Bach - Aria 'Leget euch dem Heiland unter', BWV 182/5

Georg Friedrich Handel - Triosonate F-Dur, HWV 405

J.S. Bach - Aria 'Die Obrigkeit ist Gottes Gabe', BWV 119/5

J.S. Bach - Allein Gott in der Hoh sei Ehr, BWV 675

Telemann - Kantate 'Gott wei?, ich bin von Seufzen mude', TWV 1:894

Sietze de Vries artistiek leider

Stichting Hinszorgel Leens benoemt Sietze de Vries als artistiek leider.

In het kader van haar verbredende activiteiten heeft het bestuur van de Stichting Hinszorgel Leens gemeend een verregaande samenwerking te moeten aangaan met een van de meest bekende organisten in Groningen: Sietze de Vries. Door Sietze de Vries te benoemen als artistiek leider van de educatieve doelstellingen van de Stichting Hinszorgel zal het orgel in een breder kader worden geplaatst.
Een en ander zal nader worden uitgewerkt, maar het gezamenlijke doel is het organiseren van masterclasses, excursies, educatie aan scholen, tentoonstellingen, cultuurprojecten en samenwerking met andere musici etc. De benoeming gaat in op 1 mei 2015 en tijdens het concert op 8 augustus van Sietze de Vries op het Hinsz-orgel in Leens zal hieraan nader aandacht worden geschonken.

Stichting Hinszorgel Leens